Amerikanen David Armano tycker att det verkar som att nätvänner snabbt blir närmare vänner än de gamla polare man vuxit upp med.
På sätt och vis kan jag hålla med. Nätvänner på t.ex. Facebook och Twitter kan man enkelt ha en begränsad men kontinuerlig social koll på, och tack vare det känns det som att man kommer varandra ganska nära trots att man kanske aldrig träffats IRL.
Samtidigt blir begreppet vänskap devalverat i de elektroniska nätverken med tanke på hur många egentligen ytligt bekanta som snabbt hamnar i ens registrerade vänkrets, på samma digitala avstånd som de allra närmaste.
En tänkbar lösning är förstås att rangordna eller gruppera vänner i nätverken. Då kan man vara öppenhjärtig inför de allra närmaste utan att för den skull behöva förneka de nyare eller mer ytliga relationerna. Men å andra sidan undviker jag gärna att kategorisera och rangordna vänner...
onsdag, februari 11, 2009
Vad betyder vänskap nuförtiden?
Av
Pär Lannerö
Arkivlänk: onsdag, februari 11, 2009
Ämnen: nätverkssajter, sociala utmaningar
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Håller helt med. Kan det inte återspegla skillnader i språkliga valörer, där vän på traditionell svenska är något rätt så exklusivt, med så pass kvalificerad relation att antalet vänner av praktiska skäl aldrig kan vara annat än ensiffrigt. I motsats verkar de transatlantiska vänkriterierna inte lika stränga. I så fall skulle din rangordning bli en gruppering av vänner på svenska och vänner på amerikanska?
Skicka en kommentar