måndag, juni 26, 2006

Stökiga skrivbord bättre

Gmail har illustrerat att man inte nödvändigtvis måste ha en hierarki av mappar för att hantera sin epost. Det går utmärkt att lagra alla meddelanden i samma gigantiska mapp, om man har ett bra söksystem till sitt förfogande, och om man dessutom sätter etiketter på meddelanden som man vill kunna hitta enkelt.


Men det finns ett perspektiv på informationsorganisation som Gmail inte utnyttjar: Vi människor är duktiga på att navigera i rummet. Det finns därför en poäng med att erbjuda ytor där man kan lägga ut sina mail eller filer eller vad det nu kan vara. Genom att lägga en fil nära en annan kan man signalera att de har ett samband, och därmed underlätta överblick och sökning.


Jag brukar ha många filer liggande direkt på "skrivbordet" på min dator. Så många att det till slut inte får plats fler, och då tvingas jag sortera in filerna i filträdets hierarki av mappar. Bumptop är en spännande prototyp av ett nytt skrivbordsgränssnitt. Bumptop bejakar sortering i rummet. Filmen om Bumptop visar ganska tydligt att detta ger många fördelar, som vi är vana vid att dra nytta av i den fysiska världen.


technorati tags:

Inga kommentarer:

 

COPYRIGHT¬©2006 - 2008 METAMATRIX,HUVUDKONTOR: SVEAVÄGEN 31, S-111 34 STOCKHOLM +46 (0)8 506 533 00