Håkan Selg skriver insiktsfullt om den nya digitala klyfta som uppstått mellan messenger-generationen och mail-generationen. Messenger-generationen, heter det, kan använda nätet optimalt, eftersom de inte sitter fast i den analoga världens beteendemönster. Därför förkastar de e-post, som anses vara ett otidsenligt system baserat på papperstraditioner.
Själv är jag precis över max-åldern för att kvala in till messenger-generationen, och trots att jag ägnat de senaste 15 åren åt att följa Internets utveckling på nära håll måste jag medge att jag i viss mån har svårt att förstå messenger-generationen. Jag förstår värdet av de nya kommunikationsformerna, men varför förkasta de gamla?
Håkan Selg ger en delförklaring: skräppost. Jo, självklart blir det mindre skräp när kommunikationen sker mellan personer som redan bekräftat att de känner varandra. Men jag tycker inte att det räcker. E-post är ett öppet, flexibelt, beprövat system med många mogna, användbara verktyg. Facebooks (eller någon annan nätverkssajts) brevlådor känns i jämförelse synnerligen begränsande, plattformsberoende och inte särskilt användbara.
Men det kanske finns något jag missat? Jag tillhör ju som sagt en utdöende generation av digitala dinosaurier...
måndag, december 22, 2008
Hjälp! Jag är en digital dinosaurie!
Av
Pär Lannerö
Arkivlänk: måndag, december 22, 2008
Ämnen: digital klyfta, epost, kultur, spam, ungdom
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Jag blir nyfiken, hur menar du med att e-post är öppet till skillnad från msn?
Precis som man delar ut sin e-postadress till en person man vill ska kunna nå dig, så kan man väl dela ut sitt msn alias?
Funktionen att blockera en användare finns väl även i många e-postprogram där man kan välja att skicka vissa avsändare i spamkorgen.
E-post på Internet hanteras med öppna tekniska protokoll (främst SMTP) som standardiserats inom IETF. Det gör att den som vill kommunicera med epost inte är beroende av någon särskild produkt eller någon särskild firma. Det räcker att använda ett verktyg som kan protokollet. Idag dominerar verktygen Outlook, Gmail, Hotmail och några till, men det finns faktiskt tusentals epostprogram att välja mellan.
När det gäller Instant Messaging (IM) som t.ex. MSN är tekniken fortfarande fragmenterad. MSN har ett protokoll, Skype har ett annat, ICQ ett tredje, Googles IM-klient ett fjärde, och för att chatta med vänner som är inloggade på Facebook måste man själv logga in på Facebook. Varje sådan IM-värld är alltså ett mer eller mindre slutet system. I alla fall i jämförelse med e-posten som har blivit näst intill universell.
Skicka en kommentar