torsdag, december 04, 2008

Facebook skaffar leg

Det finns en del tekniska påhitt som kommer igen och igen och igen.

Ett exempel är mikrobetalningar (teknik som gör det enkelt att betala mycket små belopp, t.ex. 20 öre för att få lyssna på en låt, se en film eller läsa en artikel). Under de senaste tio åren har säkert 50 system för mikrobetalningar passerat revy. Cybercash, Millicent, MobileMoney och Zaypay är några exempel. Den digitala världens kontantkort kan man säga.

Ett annat exempel på teknik som verkar nyttig men tycks ha svårt att slå igenom är portabla inloggningssystem. Använder du Microsoft Passport? OpenID? Liberty Alliance ID? Kanske BankID? Vi älskar standarder, det är därför vi har så många av dem...

Och nu har även Facebook skaffat leg! Facebook Connect kallas det. CNET tror att Facebook kommer att slå ut OpenID. Från ett filosofiskt perspektiv är OpenID bättre (mer oberoende, mer öppet osv), men dessvärre har ju filosofiska argument ibland svårt att hävda sig mot flashig marknadsföring och hype.Facebook har en konkurrensfördel i och med att de kan knyta ihop användares inloggningar på olika sajter runtom på nätet med deras sociala nätverk i Facebook. När jag är inloggad med mitt Facebook-ID på en annan sajt och gör något coolt kan mina vänner se det genom Facebook och bli lockade att följa efter. Och det gillar sajtägarna, som därmed får ett extra incitament att använda just Facebook Connect på sina sajter istället för t.ex. OpenID.

OpenID har inte riktigt blivit mainstream, även om ganska många sajter använder det. Ska Facebooks ID-kort bli ytterligare ett i raden av "digitala kontantkort"?

 

COPYRIGHT¬©2006 - 2008 METAMATRIX,HUVUDKONTOR: SVEAVÄGEN 31, S-111 34 STOCKHOLM +46 (0)8 506 533 00