torsdag, november 01, 2007

Supersociala Google?

Google får med sig MySpace, Oracle, Salesforce, Hi5, Ilike, Linkedin, Slide, Ning, Friendster, Six Apart, Hyves, Orkut, Imeem, Engage, Tianji, Viadeo, Xing och Plaxo i sitt projekt OpenSocial, rapporterar IDG. De flesta stora internationella nätverkksajter alltså, dock än så länge förutom Facebook.

Vad innebär det här? Är det svaret på mina efterlysningar av interoperabilitet mellan nätverkssajterna? Kommer man att kunna ta sin gubbe med sig när det dyker upp en ny, ännu bättre nätverkssajt?

Nja, inte exakt så, enligt Googles egen presentation. Snarare är det ett sätt att förenkla för den som vill bygga tilläggsfunktioner till nätverkssajterna. Tack vare att de flesta använder samma API räcker det med att utveckla en funktion, så går det att använda den på alla nätverkssajterna.

Men det kanske räcker. Det är ju inte alltid av ondo att ha olika forum för olika intressen.

Idealiskt skulle initiativet kommit från en standardiseringsorganisation, så att man kan lita på att tekniken är neutral. Men ett initiativ från en av de största aktörerna kan fungera nästan lika bra. (Se t.ex. PDF, som kommer från Adobe men används av alla.) Ibland är det bara kommersiella initiativ som är realistiska.

Inga kommentarer:

 

COPYRIGHT¬©2006 - 2008 METAMATRIX,HUVUDKONTOR: SVEAVÄGEN 31, S-111 34 STOCKHOLM +46 (0)8 506 533 00