fredag, augusti 03, 2007

Si och så sociala nätverkssajter

Igår skapade min dotter en ganska bra illustration av problemet med sociala nätverkssajter:

sososocial

En del kompisar kan inte komma in i mitt sociala nätverk, eftersom de "tillhör" ett annat företags nätverk.

Jag fick nyligen en inbjudan från Emma att joina hennes nätverk på Facebook. Eftersom jag redan har ett konto på LinkedIn, ett annat på Orkut, och så vidare, där vissa av mina vänner redan är registrerade, var det inte utan tveksamhet som jag accepterade att skapa ett konto även på Facebook. Jag gjorde det ändå, mest för att jag har en yrkesmässig ambition att veta vad som händer på nätet. Annars hade jag inte tagit mig tiden.

Sociala nätverkssajter borde samarbeta, så att jag omedelbart kan få in alla mina kontakter från LinkedIn när jag går med i Facebook. Tekniskt sett vore det inga problem att lösa, men sedan har vi det där med inlåsningseffekter. Bra för ägarna till de största sajterna, men dåligt för alla oss andra. Tänk om telefonnäten var likadana! Ring gärna, men bara till folk som tillhör samma nätverk som du!

4 kommentarer:

malte sa...

Finns det förslag till standarder på området? Som uppstickarsajter skulle kunna stödja, tänker jag.

Pär Lannerö sa...

Det finns format som löser en del av interoperabilitet. T.ex. FOAF och XFN, som används av uppstickaren http://peopleaggregator.com/ (som har bra tänk när det gäller interoperabilitet, men tyvärr vissa andra problem, t.ex. med säkerhet), och så finns SiOC, som ger interoperabilitet när det gäller diskussionsforum.

Problemet är dock inte att ta fram en fungerande standard, utan att få gehör för den.

Martin sa...

Poäng..

Men när du importerar mailkontakter från ex gmail, msn, yahoo till din facebook får du ju med dig alla kontakter som redan överlappar, eller?

Kompis-priser för ex alla inom Comviq är väl ett tecken på att interoperabilitet alltid är en avvägning!

Pär Lannerö sa...

Hej Martin

OM du har lust att anförtro Facebook lösenordet till dina mailkonton så kan du med viss automatik snabbt få upp en lista på personer du känner i Facebook. Ja.
(Men även om jag skulle tycka det var OK att berätta för Facebook vilka som finns i min adressbok har jag ingen lust att låta dem läsa mina, och därmed mina kunders, epost.)

Och du får inte med informationen om HUR du känner dem, som du kanske har registrerat på LinkedIn, och inte heller får du med deras nätverk, deras foto, karriärbeskrivning, intresseprofil osv. (Såvida de inte råkar finnas i Facebook, förstås.)

 

COPYRIGHT¬©2006 - 2008 METAMATRIX,HUVUDKONTOR: SVEAVÄGEN 31, S-111 34 STOCKHOLM +46 (0)8 506 533 00