måndag, september 24, 2007

Intel inside the browser

Intel lanserade idag Mash Maker. Det är en så kallad toolbar till din webbläsare, som du kan använda för att kombinera data från den webbsida du besöker med data eller tjänster från en annan. Exempel: Om du besöker en webbsida som innehåller en mängd adressuppgifter kan du klicka på Mash Maker och be att få adresserna utritade mot en kartbakgrund (Google Maps). Mash-ups on the fly, alltså.

Det är intelligent av Intel!

Webbens användbarhet ökar när man kan återanvända data från en källa i en ny kontext, visa den i ett nytt perspektiv, eller i kombination med andra data. Detta är litet av grundtanken med den semantiska webben. På den semantiska webben är det tänkt att den som publicerar informationen ska göra det på ett sätt som är lätt att återanvända och kombinera (rdf, microformats etc). Med Mash Maker är tanken istället att låta användare skriva skräddarsydda programsnuttar som utvinner data från vanliga webbsidor (html). När någon användare skrivit en snutt som klarar av data från en sajt så kan alla andra Mash Maker-användare komma åt data från denna sajt utan att själva behöva programmera. På så vis drar man nytta av den kollektiva intelligensen ute på nätet också, och kan med all rätt kalla sig Web 2.0.

Återstår att se om detta blir en så stor framgång som det borde kunna bli. Yahoo hade ju en annan approach till "mashups for the masses" för ett halvår sedan när de lanserade Pipes. Jag var väldigt entusiastisk, men det tycks inte ha blivit någon succé. Lyckas Intel bättre?

Inga kommentarer:

 

COPYRIGHT¬©2006 - 2008 METAMATRIX,HUVUDKONTOR: SVEAVÄGEN 31, S-111 34 STOCKHOLM +46 (0)8 506 533 00