fredag, februari 09, 2007

Styr dina informationsflöden genom Yahoos rörsystem

Pipes - rör - är Yahoos nya tjänst för dig som vill ta kontroll över det enorma flödet av information som hela tiden pågår där ute.

Det går till så här:
1. Du väljer ut ett antal olika informationskällor (RSS-flöden, sökningar, flickr-bilder osv)
2. Till var och en av dessa källor kan du koppla ett rör.
3. Röret i sin tur kan du koppla till olika typer av filter. Till exempel ett översättningsfilter ifall du inte förstår källans språk, eller ett textfilter som säger att endast material som innehåller namnet på ditt företag, eller liknande, ska tillåtas.
4. Från filtren kan du koppla rör som går till andra filter, eller direkt till utloppet. Utloppet är givetvis ett RSS-flöde, som du kan välja att konsumera med hjälp av din favorit-rssläsare.

För att prova på Pipes har jag kopplat ihop DN.se, SvD.se och några andra sajter till ett flöde jag kallat för Sweden now. (RSS här)

Poängen är att det går att filtrera på ett mer sofistikerat sätt än i en traditionell RSS-läsare, och därmed kan man bevaka fler källor utan att för den skull drabbas av mer informationsstress!

Tjänsten lanserades igår, och är än så länge litet väl långsam. Men tanken är mycket god. Det är snyggt och ganska enkelt. I praktiken blir du en programmerare, även om du känner dig mer som en rörmokare.

Inga kommentarer:

 

COPYRIGHT¬©2006 - 2008 METAMATRIX,HUVUDKONTOR: SVEAVÄGEN 31, S-111 34 STOCKHOLM +46 (0)8 506 533 00