måndag, augusti 20, 2007

Nätverkksajter sociala virus

Tidigare har jag ondgjort mig över att sociala nätverkssajter som LinkedIn, Facebook med flera inte går att koppla ihop med varandra.

Ett sätt att snabbt kunna fylla ett konto på en sådan sajt med kontakter är att ge nätverkssajten tillgång till ditt mailkonto. Då kan de ju se exakt vilka epostadresser du har i din adressbok eller som du fått epost från, och jämföra denna lista med vilka som har konto på nätverkssajten.

Men det är helt fel sätt!

När jag nyligen fick en inbjudan till en ytterligare nätverkssajt - Netlog - som jag aldrig hört talas om visade det sig att min släkting, som inbjudan kom från, inte visste om att hon bjudit in mig. Det hade Netlog gjort själv, efter att ha hittat min adress i hennes hotmail-konto.

Tydligen är det så att man inte kan gå med i denna sajt utan att ange lösenord till sitt epostkonto, och när man gör det letar sajten upp alla kontakter och försöker få dem att gå med!

från anmälningsskärmen till Netlog

Facebook har en liknande funktion, men den är iallafall inte obligatorisk, och den skickar inte ut brev till alla adresser den hittar. Netlogs sätt att utnyttja tonåringars sociala nätverk för sina egna syften är riktigt hänsynslöst!

Inte nog med att det skapar en hel del spam. Det riskerar dessutom att ge upphov till dåliga relationer, eftersom inte alla (t.ex. inte jag) är beredd att anförtro mina lösenord till Netlog. Därmed kan jag inte tacka ja till min släktings inbjudan, vilket hon mycket väl kan tolka som att jag inte vill ha med henne att göra (helt fel!).

Till på köpet får de ju tillgång till all hennes epostkommunikation, vilket de skulle kunna använda till att göra livet ännu surare för fler! Jag börjar bli upprörd!

Inga kommentarer:

 

COPYRIGHT¬©2006 - 2008 METAMATRIX,HUVUDKONTOR: SVEAVÄGEN 31, S-111 34 STOCKHOLM +46 (0)8 506 533 00