måndag, juli 09, 2007

En bra bibliotekssak

Det här är ingen nyhet, men det är ändå värt en anteckning, för den händelse att du missat LibraryThing. Jag har just utforskat sajten, och den ligger verkligen i framkant, som det brukar heta. Inte tekniskt eller konstnärligt, men väl på det konceptuella planet.

LibraryThing är en webbplats som erbjuder dig att katalogisera din egen boksamling online. Trösklarna är verkligen låga. För att registrera sig behöver man bara ange användarnamn och lösenord. Allt annat är frivilligt. För att mata in sina böcker behöver man bara söka på enklaste sätt i någon av många enorma bibliotekssystem (bl.a. Malmö stadsbiblioteks, och Amazon.com). Hittar man sin bok via sökningen går det att lägga in den i sitt privata kartotek med ett enda klick. Därefter kan man, om man vill, sätta betyg, ämnesord (taggar), recensioner och mycket annat.

LibraryThing drar verkligen nytta av de många användarnas små bidrag. Det gör förstås Del.icio.us, Flickr, YouTube, Bibsonomy, Digg och många andra också, men inte på lika många sätt. Förutom de obligatoriska listorna över populära taggar, användare, författare mm kan man få veta t.ex. om det finns exakt en annan person som har läst en bok som du har läst (fascinerande sätt att hitta likasinnade!), och det går att få både rekommendationer och anti-rekommendationer baserat på vad man själv tycker om olika böcker. Dessutom är det imponerande att de integrerat data från biblioteken på ett så enkelt och tidsbesparande sätt. Förebild!

Inga kommentarer:

 

COPYRIGHT¬©2006 - 2008 METAMATRIX,HUVUDKONTOR: SVEAVÄGEN 31, S-111 34 STOCKHOLM +46 (0)8 506 533 00