torsdag, mars 29, 2007

Jag ska börja Freebase:a

För drygt två år sedan skrev jag i Computer Sweden om Google Base som jag trodde skulle kunna driva fram ett paradigmskifte för databashantering på webben. Det har inte skett. Kanske var Google Base för tidig? Kanske har de inte lyft fram tjänsten tillräckligt? Kanske är den för komplicerad?
Nu kommer en liknande satsning från en liten startup som heter Metaweb. Deras öppna och kostnadsfria webbdatabas kallas Freebase, och har tydliga kopplingar både till Web 2.0, Den semantiska webben och Wikipedia. Jag tror fortfarande på idén. Den energi som många ägnar åt att skriva Wikipedia-artiklar skulle kunna utnyttjas mycket bättre med litet mer struktur!

3 kommentarer:

Mats Henricson sa...

Är Metaweb så litet egentligen? Vet inte själv, men det är nog en hel del bakomliggande kod som skrivits.

Jag har haft ett Freebase konto nån dryg vecka, och tycker det verkar komplicerat att skapa typer. Jag begriper inte hur det ska funka, och det är lite illavarslande.

Har också varit entusiastisk när det gäller Web 3.0, men börjar bli skeptisk. Det verkar så svårt.

Pär Lannerö sa...

Enligt Tim O'Reilly är det inte öppet för var och en att skapa typer. Det kommer att erbjudas för betrodda användare så småningom, men inte omedelbart.
En begränsning jämfört med Google Base iofs, men de har å andra sidan inte slagit... Begränsningar i uttrycksfullhet borde göra tjänsten mer lättanvänd.

Mats Henricson sa...

Tim har fel. Jag blev uppmuntrad att skapa en typ i en domän jag bryr mig om, nämligen travel, men jag begriper inte hur man gör.

 

COPYRIGHT¬©2006 - 2008 METAMATRIX,HUVUDKONTOR: SVEAVÄGEN 31, S-111 34 STOCKHOLM +46 (0)8 506 533 00