fredag, februari 17, 2006

TiVo i Sverige?

Nästan varje dag ser jag amerikanska IT-skribenter kommentera det nätverkskopplade hårddiskvideosystemet TiVo. (Se http://en.wikipedia.org/wiki/TiVo för en bra intro.) Användare säger sig "inte kunna föreställa sig att titta på TV utan TiVo" och man spekulerar kring hur denna typ av teknik kommer att revolutionera reklambranschen och därmed hela mediabranschen. John Battelle spekulerar till exempel kring vad som kommer att hända när din senaste sökhistorik på Google avgör vilken TV-reklam du får se.

Precis som "att googla" (att söka på webben) har blivit ett verb i Sverige har "to tivo" (ungefär: att spela in) blivit ett verb i USA.

Men nästan ingen i Sverige vet vad TiVo är! När jag hållit föredrag och frågat med handuppräckning är det så gott som ingen som sagt sig känna till TiVo.

TiVo finns inte i Sverige, men finns det någonting liknande? Om inte: När kommer det? Jag har aldrig ägt en video, men en TiVo skulle jag vara rätt intresserad av. Tänk att kunna säga till sin videoapparat att spela in alla program inom en viss genre eller en viss serie, utan att närmare behöva bevaka tablåerna, att kunna få automatiska rekommendationer utifrån tidigare omdömen, precis som bokrekommendationerna på Amazon, att kunna exportera sin tittarhistorik till sin blogg osv. Onlinefunktioner som dessa är mycket mer intressanta än den ogenomtänkta digitalisering som staten driver igenom i Sverige, och de fungerar med analog TV.

1 kommentar:

Martin Edenström Projektledare CMS sa...

TiVo är mest ett gränssnitt. Med en fet marknadsbudget lyckades de "ta marknaden". I Europa är det mer uppdelat på DVD-RW, HD-inspelning och tillverkarnas gränssnitt. Bättre? Kanske.

Användbarheten får givetvis mer budget hos framgångsrika, konsultinriktade TiVo.

Givetvis är det även startkt att lyckas skapa en "rollerblades".

 

COPYRIGHT¬©2006 - 2008 METAMATRIX,HUVUDKONTOR: SVEAVÄGEN 31, S-111 34 STOCKHOLM +46 (0)8 506 533 00