tisdag, december 13, 2005

Semantic Web light

När XHTML kom för drygt fem år sedan trodde jag att var och varannan webmaster skulle skapa sin egen extension av XHTML för att beskriva just sin semantik och samtidigt behålla HTML-kompatibilitet. På så sätt skulle XML hitta ut på webben.

Detta har inte hänt. Enda orsaken till att använda XHTML hittills har därför varit att det är mer standardiserat än vanlig djungel-html. Funktionellt har det inte givit något mervärde.

Men nu börjar det pigga bloggarfolket använda xhtml-konstruktioner och enkla gemensamma specifikationer för att skapa semantiskt meningsfull uppmärkning av webbsidor. Buzzwordet för dagen är microformats.

Till exempel har de hittat på hCard = ett sätt att med hjälp av html-mässigt harmlösa class-attribut ange namn- och adressuppgifter. T.ex. kan man ange att 08-332040 är ett telefonnummer så här:

<span class="tel">08-332040</span>

Andra microformats är hCalendar (gissa vad!), hReview och XFN (möjlighet att ange i ett attribut vilken relation en länk indikerar).

Om många börjar märka upp sina webbsidor med semantik av detta slag så kan spindlar som t.ex. Googlebot börja indexera semantiken och därefter erbjuda sortering av sökresultat efter riktnummerområde, pris, klockslag osv. Precis det som vi hoppats åstadkomma med diverse olika XML-dialekter ungefär sedan Metamatrix födelse.

Än så länge har, vad jag vet, inga sökmotorer brytt sig om microformats. Men däremot finns ett antal plug-ins till Firefox och några andra webbläsare, som drar nytta av microformats-koden.

Självklart har jag taggat upp adressfältet längst ner på www.metamatrix.se med hCard-semantik!

Om den nya generationen webbmastrar hakar på så skulle detta kunna bli en Semantic Web light!

Inga kommentarer:

 

COPYRIGHT¬©2006 - 2008 METAMATRIX,HUVUDKONTOR: SVEAVÄGEN 31, S-111 34 STOCKHOLM +46 (0)8 506 533 00