onsdag, december 28, 2005

Less really is more

Bloggning bygger inte på någon ny, avancerad teknik. Orsaken till att bloggning blivit populärt torde vara en kombination av att


  • folk vill bli sedda och hörda
  • bloggning är, eller har åtminstone varit, trendigt
  • bloggning är billigt och framförallt enkelt

Men det som börjar minimalistiskt och enkelt, och som tack vare sin enkelhet blir populärt, behöver inte nödvändigtvis förbli minimalistiskt. Minimalism, hur vackert det än är, innebär också vissa begränsningar.

Nu har det startats ett projekt som heter Structured Blogging Initiative, som tänker erbjuda bloggarna litet mer kraftfulla uttrycksmöjligheter. Den som vill publicera ett evenemang, en platsannons eller en recension på sin blogg ska kunna göra det med litet mer struktur än bara fritext.

Genom att standardisera html-kod för hur man anger klockslag, pris, betyg mm är det tänkt att tjänster som t.ex. sökmotorn Technorati ska kunna begränsa sökningar till vissa typer av inlägg (t.ex. evenemang) och sortera dem efter relevanta parametrar (t.ex. klockslag). Mycket av tänket kommer från Microformats, som jag skrev om i ett tidigare inlägg.

Vårt eget företag Metamatrix föddes delvis ur projektet SKICal (Structured Knowledge Initiative - Calendaring). Det handlade också om strukturerad textbaserad representation av vanliga informationsposter, t.ex. evenemang. Man kan nog säga att SKICal var dåligt tajmat - det startade precis innan XML fanns att tillgå, och samtidigt som Microsoft lämnade arbetsgruppen - men också att projektet inte levde efter det kloka designmönstret Less-is-more. Vi började inte smått och enkelt, utan försökte lösa allt direkt. Därmed blev SKICal alltför tungt att driva, och avsomnade så småningom trots i grunden välbehövligt tänk och trots stort intresse från omvärlden.

Hoppas att Structured Blogging Initiative lyckas berika bloggvärlden med litet mer struktur utan att göra den trögdriven!

Inga kommentarer:

 

COPYRIGHT¬©2006 - 2008 METAMATRIX,HUVUDKONTOR: SVEAVÄGEN 31, S-111 34 STOCKHOLM +46 (0)8 506 533 00