Detta inlägg är en uppföljning av det tidigare inlägget om inlåsning av data.
Google har ansökt om patent på en algoritm för individualiserad sortering av sökresultat. Träffarna från en sökning ska sorteras för att de ska vara så relevanta som möjligt för den specifika användaren (idag sorteras endast med avseende på hur relevanta de är i förhållande till sökfrågan).
För att kunna avgöra vad som är relevant för just dig tänker sig Google att använda lagrade data såsom:
- Dina tidigare sökningar
- Sajter du besökt (loggas genom Googles reklamprogram AdSense)
- Dina registrerade uppgifter (ålder, kön, ort, yrke...) om du är inskriven i någon av Googles tjänster (Gmail, Google Alerts, Google Base, Blogger...)
För att veta vem det är som sitter vid datorn, om man inte uttryckligen loggat in med användarnamn och lösenord, har Google skisser på att t.ex. registrera hur användaren har för vana att röra på musen, hur användaren trycker på tangentbordet mm. En sorts fingeravtryck som baseras på interaktion med andra ord. Hisnande!
Frågan är om du vill att webbsidor om parkinson-medicin ska prioriteras i alla dina sökningar på grund av att du är så snabb på handen att Google blandat ihop dig med en parkinson-patient. :)
En annan fråga är hur alla företag som erbjuder sökmotor-optimering ska kunna påvisa sin nytta om sorteringen är olika beroende på vem som söker..
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar