torsdag, maj 12, 2005

Det digitala biblioteket

Just nu pågår det en het debatt i biblioteksvärlden. Bakgrunden är Google som den 14 december 2004 gick ut med ett pressmeddelande där man lät meddela att man i samverkan med ett antal bibliotek i England och USA avser digitalisera 15 miljoner böcker de kommande 10 åren. Detta har av någon anledning inte mottagits väl av alla, framför allt fransmännen har känt sig hotade. Sedan "Google-kuppen" blev känd har ett antal länder inom EU verkat för att EU ska agera och nu verkar det som om att deras aktion fått verkan. I juli ska man ta ställning till om man ska ge anslag till digitalisering av 3 miljoner böcker.
Läs mer om detta på http://www.adnki.com/index_2Level.php?cat=CultureAndMedia&loid=8.0.161725193&par=0

I anslutning till denna diskussion som rasar (där merparten tycks glada över Googles initiativ) på Biblist (de svenska bibliotekariernas mailinglista) tipsade häromdagen den alltid påläste Lars Aronsson om en TV-sänd diskussion angående digitalisering av kulturarvet (sändes dagen innan Googles pressmeddelande). Den centrala talaren i sändningen heter Brewster Kahle och han har en gedigen bakgrund. Efter att ha studerat vid MIT har han varit med att utveckla många spännande internttjänster, han är bl.a. en av grundarna till Internet Archive (http://www.archive.org/) och dess fantastiska Way Back Machine (pröva om ni inte gjort det tidigare).

Sändningen är ca 95 minuter och den rekomenderas varmt av Aronsson. Själv har jag bara tittat som hastigast och funnit att läppsynk inte fungerar;)

http://www.archive.org/movies/details-db.php?collection=opensource_movies&collectionid=cspan_brewster_kahle

Inga kommentarer:

 

COPYRIGHT¬©2006 - 2008 METAMATRIX,HUVUDKONTOR: SVEAVÄGEN 31, S-111 34 STOCKHOLM +46 (0)8 506 533 00