onsdag, april 27, 2005

Flash utan Flash

Idag ägnade jag en stund åt att bekanta mig med Laszlo (nej, det var varken den belgiska sångerskan eller den klassiska storfilmen). Eftersom rika webbklienter hetare än på länge (en sökning på AJAX+XMLHttpRequest ger en fingervisning) är innovativa alternativ värda att titta närmare på. Med Lazlo bygger man stilfulla gränssnitt i Flash. Själva kodandet sker i form av xml-filer blandade med javascript.

Om nu imponerande 98% av webbanvändarna har tillgång till Flash så framstår det som ett verkligt starkt alternativ. Efter att ha gått igenom en 10-minuters Laszlo-introduktion får jag erkänna att jag är imponerad. Java på serversidan har jag fortsatt stort förtroende för (speciellt i kombination med REST-apier). Däremot har jag blivit mer tveksam till rika Javaklienter på klienten. Insatsen i energi och debug-tid kanske inte alltid betalar sig. Både egna erfarenheter, och vad jag hör från kunder, tyder på att webbklienten inte på något sätt är på väg bort. När det gäller utveckling av desktop-applikationer har jag ännu inte sett något som ens kommer i närheten av att slå Cocoa på fingrarna.

Fler alternativ för rika webbklienter? Välkomna att kommentera. Själv hoppas jag få tid att dyka ner lite genom ringarna i google, förhoppningsvis kan jag återkomma med mer stoff.

1 kommentar:

Pär Lannerö sa...

Tar på mig skeptikerns roll

Förutom att det är ett nytt programmeringsspråk att lära sig, och att man frivilligt gör sig beroende av Macromedia, så kan det väl vara OK. De hade ju en pedagogisk intro åtminstone.

Fast just i tiominutersintroduktionen ser jag nästan ingenting som inte kan göras med bara javascript. Möjligen är animationer inte så roliga att koda i javascript, men det går om man verkligen vill.

Kanske är det så att alla som är duktiga på att göra snygga och pedagogiska saker jobbar med Flash, medan de som är duktiga på att programmera, och som värderar möjligheten att inte binda sig till en specifik produkt håller på med Java.

 

COPYRIGHT¬©2006 - 2008 METAMATRIX,HUVUDKONTOR: SVEAVÄGEN 31, S-111 34 STOCKHOLM +46 (0)8 506 533 00