måndag, februari 16, 2009

Mikrobloggandet slår igenom på stort, nu i Sverige

För den som trodde att mikrobloggandet inte hade slagit igenom i Sverige så kan jag meddela det har det. Aftonbladet hade en artikel för några veckor sedan om hur man mikrobloggar (länken verkar vara trasig just nu dock, http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4266082.ab) och nu har SvD en mikroblogg-widget på förstasidan från piratebay-rättegången.

Så gammelmedia plockar upp nya medier och publicerar dem, intressant. Just i fallet med SvD så blir det än mer intressant, för det är faktiskt inte en persons mikrobloggande som syns på svd.se, utan ett aggregat av allt mikrobloggande som rör termerna #tpb, #spectrial eller "pirate bay". Inläggen hämtas från Twingly mikrobloggindexeringstjänst (skönt långt ord där) och de i sin tur hämtar inlägg från alla möjliga olika sorters mikrobloggar.
Detta skulle jag vilja hävda är ytterligare ett steg ifrån den producent->konsument-modell som traditionella medier står för. Speciellt svd är duktiga på att plocka upp åsikter, kommentarer från läsare och ganska ofta så publiceras de dem som egna artiklar, som svar på en annan artikel t ex. Vi närmar oss ett mer platt aktörsmönster där gränserna mellan producent och konsument suddas ut (vill läsa mer om detta så läs Copyriot som ägnat otal inlägg om just detta). Vill du sedan ha en diskussion om vad detta har för betydelse för upphovsrätten, så hugg mig i farten kan du får veta;-)

Så vill du mikroblogga? Mitt tips är http://bloggy.se/ eller https://twitter.com/
Vill du mikroblogga om TPB-rättegången, släng med ett #spectrial i ditt inlägg och Twingly kommer att plocka upp det.

Ses på twitter!

Inga kommentarer:

 

COPYRIGHT¬©2006 - 2008 METAMATRIX,HUVUDKONTOR: SVEAVÄGEN 31, S-111 34 STOCKHOLM +46 (0)8 506 533 00