måndag, januari 19, 2009

Vad händer när de gamla kommuniststaterna bjuder in att kommentera på sin webbplats.

För den som under helgen missade Utrikeskorrespondenten Fredrik Wadströms krönika kommer här ett tips. Stationerad i Moskva är vi vana att höra hans skildringar om de stora händelserna. Denna gång valde han istället att uppmärksamma de små skeendena, och för oss på Metamatrix intressant, prata lite om Kremls webbutveckling.

Inslaget finner du här.

Han börjar reportaget med att berätta att Putin har lite semester på en skidort. Det är ju något som alla ryssar borde behöva för att komma bort från stressen och pressen, menar Putin. Lite semester för att ladda batterierna kan ju behövas. Putin har också meddelat att han önskar kontakt med de vanliga människorna så han har öppnat ett forum på internet där kommentarer kan skrivas.

Fredrik Wadström räknar väl med att det kommer att finnas en lång rad positiva och uppmuntrande inlägg, och det gör det visserligen. Men bland dem finns även en lång rad kritiska röster. Från vanliga ryssar. I de små orterna. Som minnsan inte har råd att åka på några skidsemstrar!

Det intressanta är att Kreml öppnar upp för användare att själva kommentera den aktuella politiken. Kanske finns ett spår av Obamafiering, där alla vill nå väljare på nya sätt. Vad händer när de tidigare totalitära kommuniststaterna öppnar för lite självkritik? Hur skall de handskas med ett forum som mestadels ger svidande kritik? Eller fylls det på med en lagom mängd positiva kommentarer? Fyller ett sådant forum någon roll, egentligen? Blir kommentarerna ett tomt brus, utan möjlighet till förändring? Eller kan den ryska björnen vakna? Kanske den ryska befolkning känner att det har betydelse? Att de kan tro på förändring?

Förändring, eller "change" som är dagsaktuellt. På ryska heter det

изменение

Inga kommentarer:

 

COPYRIGHT¬©2006 - 2008 METAMATRIX,HUVUDKONTOR: SVEAVÄGEN 31, S-111 34 STOCKHOLM +46 (0)8 506 533 00