tisdag, maj 22, 2007

Google - psykolog utan tystnadsplikt

Guardian rapporterar att Google har sökt patent på en metod att automatiskt analysera personers beteenden i datorspel för att skapa psykologiska profiler avsedda att bättre kunna skräddarsy annonsering.

Implikationerna är hisnande. Tänk om allt vi gör framför ett tangentbord, en mobiltelefon, digitalkamera eller en spelkonsol så småningom kommer att utgöra material för psykologisk profilering!

Jag säger inte att det nödvändigtvis är ett skräckscenario. Men riskerna måste vara stora. Redan idag används Google flitigt vid rekryteringar. Vad händer om Google sitter med psykologiska profiler på snart sagt alla människor. Blir det svårt att få jobb för den som visat sig ha ett högriskbeteende som datorspelare? Vad händer när analysen slår snett? Vad krävs för att Google ska signalera till myndigheterna att en "psykiskt labil" person utgör en samhällsfara?

1 kommentar:

Pär sa...

Microsoft går tydligen med liknande planer. Inte i spelvärlden, men väl på webben i stort. Surfaren ska kunna identifieras genom analys av surfvanor.
Se http://yro.slashdot.org/article.pl?sid=07/05/22/2223236

 

COPYRIGHT¬©2006 - 2008 METAMATRIX,HUVUDKONTOR: SVEAVÄGEN 31, S-111 34 STOCKHOLM +46 (0)8 506 533 00