lördag, april 28, 2007

Lättare upptäcka trender

Både Tim O'Reilly och Emily Chang har tipsat om både Swivel och Many Eyes. Men inte på svenska.

Båda sajterna erbjuder allmänheten att ladda upp tabelldata (i form av ren text eller kommaseparerade filer) för att få sina data snyggt presenterade i form av diagram eller andra typer av visualiseringar. Dessa hamnar på webben och det är enkelt att infoga ett sådant diagram i en annan webbplats, t.ex. en blogg, som här:

Growth of Creative Commons Photos on Flickr (millions of photos)

Precis som YouTube med fler har gjort det enkelt att infoga videosnuttar har Swivel gjort det enkelt att infoga diagram. Det är inte bara egna data man kan få i diagramform, utan alla data som används på Swivel kan vem som helst infoga i sina diagram. Med tanke på att det finns en hel del högkvalitativa data (t.ex. från OECD) innebär detta stora möjligheter för vem som helst att upptäcka och påvisa trender mm. Lysande! Hoppas att SCB följer efter och gör sina data lätt tillgängliga!

Ännu bättre vore förstås om Swivel kunde arbeta med data direkt från webben, så att man slapp ladda upp tabellerna. Då kunde man t.ex. få diagram som dynamiskt uppdateras allteftersom grunddatat ändras. Och den som publicerar välstrukturerade data på webben (vilket SCB redan gör) skulle bidra med underlag för Swivel-visualiseringar, utan att ens behöva känna till Swivel...

Inga kommentarer:

 

COPYRIGHT¬©2006 - 2008 METAMATRIX,HUVUDKONTOR: SVEAVÄGEN 31, S-111 34 STOCKHOLM +46 (0)8 506 533 00