torsdag, september 14, 2006

Avslöjande fotografier

De flesta moderna digitalkameror lagrar sin modellbeteckning (och datum, skärpedjup mm) i varje bild, på det så kallade EXIF-formatet. Varje JPG-fil innehåller alltså en mängd metadata om bilden.


Miljontals människor publicerar sina bilder på Flickr. De bildernas EXIF-data är åtkomliga för mjukvarumässig bearbetning, något som Photodoto.com har utnyttjat. Photodoto.com genererar nämligen kontinuerligt ett diagram över vilka kameramodeller som använts mest av Flickr-fotograferna de senaste dagarna. Detta kanske inte är världens mest spännande information, men det är ett bra exempel på hur metadata som utan ansträngning görs tillgänglig på nätet kan utnyttjas på oväntade sätt.


Utvecklingen är spännande. Hantering av strukturerade data, som EXIF är ett exempel på, kan leda till mer information, större kunskap, bättre produkter och tjänster, större förståelse. Men den kan självklart även missbrukas. Det är viktigt att veta vilka data man exponerar.


Det är inte särskilt långsökt att tänka sig en framtid då alla kameror även har en GPS-funktion, och stämplar varje bild med geografisk koordinat. Tänk så fascinerande det vore att surfa runt i Google Earth och få se alla bilder som tagits på den plats man för tillfället "befinner sig på"!

1 kommentar:

Mattias sa...

Flickr har redan denna funktion sedan ganska nyligen. http://www.flickr.com/map/

Jag tror att geodata i EXIF används men mer användbart är att man kan mappa bilder manuellt till kartan. Jag har redan stött på problemet med integriteten och väljer att inte mappa bilder runt sommarstugor och dylikt. Hursomhelst är det otroligt fascinerande och zoomar man in på någon karibisk ö så blir man helt plötsligt turist, i någon slags bemärkelse iaf.

 

COPYRIGHT¬©2006 - 2008 METAMATRIX,HUVUDKONTOR: SVEAVÄGEN 31, S-111 34 STOCKHOLM +46 (0)8 506 533 00