tisdag, november 29, 2005

Kreativ navigation hos C|net

C|net - företaget som driver högprofil-sajterna news.com, download.com, search.com, mp3.com, tv.com osv - har legat på framkant när det gäller webbgränssnitt i ca 10 år. (Bland annat är det kraftfulla och dyra CMS-verktyget Vignette Storyserver en kommersialisering av C|nets eget hembyggda CMS.)

Nu erbjuder News.com två kreativa grafiska navigationshjälpmedel:
The Big Picture
Alla nyhetsartiklar på C|net förses med metadata om bl.a. ämneskategori, relevanta andra artiklar och berörda företag. Dessa metadata bildar ett semantiskt nätverk av associationer mellan ämnen, artiklar och företag. I "The big picture", som är ett navigationshjälpmedel som visas i högerspalt invid artiklarna på C|net, kan man se den del av det semantiska nätet som är relevant för den aktuella artikeln. Genom att föra muspekaren över noder och bågar i nätet får användaren möjlighet att se hur noderna relaterar till varandra. Det går även att med hjälp av nätet associera vidare till relevanta artiklar, företag osv.
Se ett exempel på The Big Picture i högerkant av den här artikeln!


What's Hot
Löpsedlar och förstasidor skapas vanligtvis av redaktörer som genom att variera storlek på tecken och bilder signalerar vad som är hett och viktigt. I den elektroniska världen är det dock inte helt nödvändigt att redaktörerna gör detta urval. C|nets "What's Hot" använder besöksstatistik från webben för att avgöra vilka artiklar som är heta, och skapar sedan en "löpsedel" som visar de hetaste artiklarnas rubriker riktigt stort och de mindre heta med mindre tecken och mindre rutor. Artikelns ålder signaleras med hjälp av en färgskala. Detta är ingenting nytt eller revolutionerande. Påminner mycket om tagging-världens "tag clouds". Det som är intressant är att tekniken här används i ett storskalig kommersiellt nyhetsmedium.

Här kan du läsa mer

Inga kommentarer:

 

COPYRIGHT¬©2006 - 2008 METAMATRIX,HUVUDKONTOR: SVEAVÄGEN 31, S-111 34 STOCKHOLM +46 (0)8 506 533 00