fredag, april 22, 2005

Praktiskt att samla alla ägg i samma korg!

Jag provade http://www.minpension.se/ för en tid sedan. Om du inte känner till det så kan jag berätta att det är en sajt där man ska kunna få en helhetsbild av sin framtida pension. En gång per år samlar Premiepensionsmyndigheten in data från de flesta pensionsförvaltare och uppdaterar www.minpension.se.

En mycket god tanke! Under ett långt arbetsliv hinner många samla på sig små pensionspotter både här och där, och det är inte helt enkelt att få totalbilden. För min del var det dock inte så intressant, för de har tydligen inget samarbete med SEB (som förvaltar Metamatrix pensioner). Jag kunde därför bara se de siffror som ändå redovisas i det röda kuvertet.

Chefen berättade att han redan för tre-fyra år sedan hörde av sig till PPM för att sälja in Metamatrix tjänster i detta sammanhang. Synd att de inte nappade.

Men det finns fler situationer där det vore värdefullt att samla all information på ett ställe.
Till exempel:

  • min pension
  • landets högskolekurser
  • lediga jobb
  • bostäder till salu
  • mina lån
  • mina försäkringar
  • alla evenemang

De fyra första är tagna (minpension.se, studera.nu, platsbanken.se, hemnet.se) men alla är inte tagna! Kommer du på några fler lediga? Fyll på listan! Det kan bli en affär.

Givetvis skulle vi göra det med xml-teknik (krypterade web services för känslig info med få aktörer, webcrawling för öppen info med många aktörer)!

1 kommentar:

Pär Lannerö sa...

Kom på ett till exempel själv, som kanske är en affärsidé, nämligen lokalers tillgänglighet för handikappade m.fl.

Stockholms stad har en katalog som heter tillgänglighetsguiden.
http://www.kultur.stockholm.se/default.asp?id=3209

Den skulle kunna göras mycket mer fullständig om man istället publicerade ett enkelt metadataformat som lokalägarna fick använda på sina egna hemsidor, och harvestade webben på sådana lokalbeskrivningar.

Med ett enkelt metadataformat (helst nått XHTML:aktigt som man kan baka in i sidorna, och inte bara dolt i headers) skulle detta kunna bli en global nyttighet och inte bara något för Stockholms Stad!

Vi har varit inne på detta tidigare, men lagt ner eftersom det kräver energi att driva en standardiseringsprocess. Men om vi kan agera på någon annans bekostnad... Det finns enorm potential i en sådan här grej.

 

COPYRIGHT¬©2006 - 2008 METAMATRIX,HUVUDKONTOR: SVEAVÄGEN 31, S-111 34 STOCKHOLM +46 (0)8 506 533 00